Tips för dig som ska skaffa tv-paket
Behöver man ens ett tv-paket nuförtiden, när du går omkring med all världens strömmande tv-innehåll i mobilen? Svaret på den frågan är uppenbarligen ja. Svensken fortsätter att tillbringa mycket tid framför tv:n och försäljningen av tv-paket ökar.
Enligt en undersökning 2021 från tv-leverantören Allente tittar hela 99 procent av svenskarna på en tv-apparat någon gång i veckan. Och det är inte bara traditionell "linjär" tv som lockar. Så kallade playtjänster gått om traditionell tv och står sedan 2020 för drygt hälften av tiden framför tv-apparaten. Detta gäller främst i yngre åldersgrupper, medan de äldsta fortfarande i hög grad ser på tv-program enligt tablåns sändningar.
Ett tv-paket idag handlar alltså inte bara om kanaler, även om dessa är viktiga och tv-leverantörerna lyfter fram dem. Förutom kanalpaket brukar en streamingtjänst ingå där du kan strömma kanalernas innehåll till dator eller mobil när du vill. Ovanpå detta kan ytterligare streamingpaket tillkomma med stora urval av serier och filmer (även kallat playtjänster som exempelvis Netflix, HBO Max, Dplay, Viaplay etc). Dessutom kan tv-boxen inrymma funktioner för att nagvigera i den traditionella tablån och starta och stoppa program direkt via fjärrkontrollen.
Det finns således en hel del att ta ställning till. Följande checklista kan vara en hjälp på vägen. Om du fyller i formuläret på sidan får du kontakt med säljare av olika tv-paket och kan diskutera vidare om dina behov och deras erbjudanden.
1. Vilka tekniker finns?
Traditionellt distribuerades tv via analoga signaler som skickades ut över landet från Kaknästornet i Stockholm och togs emot via antenner i bostäderna. I buskarna smög tv-pejlare och såg till att alla med mottagare betalade tv-licensen.
Idag kan du få tillgång till rörligt innehåll via en mängd distributionstekniker. Har du bredband via fiber är detta ett vanligt sätt att ta emot tv eftersom det finns mycket utrymme kvar i fiberkablarna. Det äldre nätet för tv-tittande som kallas kabel-tv är fortfarande i bruk, men under avveckling.
För dig som inte har någon fysisk lina indragen till bostaden går det fortfarande att ta emot marksänd digital-tv via digitaltv-boxar. Det är också möjligt att ta emot tv via satellit och en parabol-disk monterad utanför bostaden.
2. Vilken teknik ska du välja?
Den nya standarden för att titta på tv är helt klart tv via fiber. Många flerfamiljshus går över till detta via så kallade stadsnät. Fiberutbyggnaden når även allt fler enbostadshus i landet. Via fibernätet får du tillgång till mängder av olika tv-paket.
Marksänd digital tv kommer att finnas kvar som alternativ, vilket passar exempelvis sommarstugor, men utbudet är begränsat. Det är endast Boxer som kan erbjuda fler kanaler än de som ingår i grundutbudet. Med en inspelningsbar box kan du delvis titta på tv-programmen när du vill, men rena streamingtjänster fungerar inte i detta nät. Fördelen är att du får grundutbudet gratis (förutom kostnaden för valfri digitaltv-mottagare).
Satellit-tv via parabol minskar och utbudet från tv-leverantörerna är begränsat. För dig med specifika intresssen för exempelvis internationella kanaler kan dock en egen parabolantenn ge dig tillgång till innehåll som ingen tv-leverantör erbjuder i fibernätet.
3. Hur tittar du på tv?
Är du en slötittare som gillar att zappa mellan tablåerna? Är du en bingewatcher som vill se de senaste serierna? Eller kanske en sportnörd som vill följa flera matcher samtidigt i Premier league? Det finns ett utbud för alla. Ofta har leverantörerna satt ihop tv-paket med en inriktning för olika smaker, men finsmakaren kan också köpa till exempelvis enstaka matcher med favoritlaget i hockeyallsvenskan.
Utgå från dina intressen, men var realist. Om intressena i familjen drar åt olika håll kanske endast det exklusiva megapaketet täcker in allt. Men behöver barnen alla barnkanaler när de ändå tittar mest på tiktok? Och räcker tiden till för formel-1 cirkusen om du även har alla filmkanaler?
4. Testa – och se upp för bindningar
Många tv-leverantörer erbjuder stora paket till låga priser under en period. Sedan går priset upp. Se till att du då kan avsluta och byta paket. Att låta det rulla på kan kosta onödigt mycket i längden.
5. Gör research
Kolla runt lite och se vad folk tycker om olika tv-paket, kanaler och playtjänster.
6. Byt tv-paket ofta
Det är väldigt lätt att ett tv-paket bara rullar på. Så sitter du där med en urgammal tv-box som inte har de senaste funktionerna och betalar för kanaler du inte är intresserad av. Uppdatera dig därför ofta. När bindningstiden har gått ut bör du kolla vilka erbjudanden som finns och byta om du hittar något attraktivt. Då säkrar du att du har de senaste möjligheterna och den senaste tekniken.
Du kan gå vidare direkt och ta in erbjudanden från företag som kan leverera tv-paket till din adress. Det är bara att fylla i formuläret. Det är gratis och utan bindingar.
Lycka till!